poniedziałek, 23 marca 2015

Żywienie dzieci podczas antybiotykoterapii


To już nasz 3 antybiotyk....no ale co zrobić skoro trzeba. Gdy antybiotyk podawany był dożylnie, wszystko było ok. Niestety, gdy zostaliśmy wypisani do domu i musieliśmy zacząć podawać doustnie zaczęły się problemy. Na szczęście brzuszek go nie boli, ale pielucha zapełnione jest po każdym posiłku i to bardzo brzydką kupą. Jak chronić przewód pokarmowy naszego szkraba, aby antybiotyk nie zniszczył jego flory jelitowej? Oto kilka rad:



1) Probiotyki z apteki - nam za bardzo nie pomagaja, mimo iż podajemy mu specjalny na raceptę oraz acidolac. Ponieważ odbudowanie flory jelitowej trwa długo, kurację probiotykami warto przeciągnąć jeszcze przynajmniej kilka dni po zakończeniu antybiotykoterapii.


2) Jogurty - naturalne źródlo probiotyków. Należy pamiętać, aby nie spożywać nabiału bezpośrednio przed i dwie godziny po zażyciu antybiotyku, gdyż ze względu na dużą zawartość wapnia w tych produktach, wchłanianie antybiotyku może zostać utrudnione, co nie przyniesie oczekiwanego efektu leczniczego. Z kolei po zakończonej kuracji antybiotykowej warto zwiększyć spożycie kefirów, czy jogurtów, które zawierają bakterie probiotyczne.



3) Warzywa, owoce, produkty pelnoziarniste- naturalne źródlo probiotyków oraz źródło witamin. Podczas antybiotykoterapii dochodzi do utrudnionego wchłaniania witamin lub ich szybszego rozkładu. Poza tym giną też pożyteczne bakterie jelitowe, które produkują witaminę K, B1, B3, B7, kwas foliowy i witaminę B12. Osoby przyjmujące antybiotyki szczególnie narażone są na niedobory witaminy B2 i B3 oraz A, C, B6, B12 oraz kwasu foliowego. Trzeba zatem zwrócić uwagę na szczególne potrzeby organizmu, tak aby zapobiegać niedoborom witamin.




WAZNE!!
  • Oczywiście należy unikać ciężkostrawnych produktów, które jeszcze dodatkowo obciążyłyby wątrobę naszych dzieci. Produkty takie jak tłuste sery, mięsa – szczególnie smażone, masło, pasztety czy słodycze sa w  tym okresie zakazane.Niewskazane są również majonez, musztarda, a także pieprz, kurkuma i cynamon
  • Należy unikać spożywania z antybiotykami grejpfrutów i niektórych odmian pomarańczy, ponieważ cytrusy zwiększają stężenie leku we krwi. Najlepiej nie jeść cytrusów na cztery godziny przed i cztery godziny po zażyciu antybiotyku.
  • Mimo, że dodatkowa podaż niektórych witamin jest wskazana podczas terapii antybiotykami, nie należy w tym czasie przyjmować preparatów multiwitaminowych, preparatów żelaza czy wapnia. Witaminy działają pozytywnie na organizm, ale są też dobrą pożywką dla bakterii patogennych, czyli tych, które zwalczamy za pomocą leków. Multiwitaminy przydadzą się natomiast po zakończeniu kuracji, by wspomóc regenerację i powrót do pełni zdrowia.
A co u nas?? Mały skrót zdjęciowy :) Mimo złych przygód Buniek szczęśliwy i wesoły :)














5 komentarzy:

  1. Duży zdrowia dla maleństwa.
    Naslonecznej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozalka, kiedy wrócisz? Brakuje mi Twoich wpisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, nie wiem nawet czemu zaprzestałam pisać. Chyba to brak czasu, ale może wróce, brakuje mi tej blogowej przestrzeni :)

      Usuń