sobota, 7 lutego 2015

Risotto z dyni








              Nie masz czasu na gotowanie dwóch obiadów. Musisz szybko i smacznie przyrządzić obiad dla męża i dziecka/dzieci, ale stanie przy "garach" to dzisiaj dla Ciebie zbyt wiele?? Służę pomocą:)

Ugotuj bulion:

  • 2 -3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ok 10 cm białej częśći pora 


        Wszystkie warzywa zalew woda, tak tylko aby się zatopiły i gotuj na małym ogniu. Gdy warzywa zmiekną odlej ok 200 ml bulionu.Do reszty dolej wody, zagotuj , dopraw wg uznania, dodaj kaszy jęczmiennej, trochę natki pietruszki, masełka i masz krupnik dla męża, Teraz czas na dziecko :)

około 1/4 szklanki ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego
okolo 200 ml bulionu
1 łyżeczka masła naturalnego
1/3 szklanki domowego puree dyniowego ( ugotuj na parze lub upiecz w folii kawałek dyni)
szczypta gałki muszkatałowej

  • Do rondelka wsypać ryż, zalać wywarem i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszając, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 20 min, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Ryż zdjąć z ognia i odstawić na 10 min pod przykryciem.
  • Do ryżu dodać masło, dynię oraz gałkę muszkatałową i wymieszać. Zależnie od wieku dziecka risotto można zmiksować na gładką lub grudkową masę albo rozrzedzić wywarem lub wodą. 

        Jeżeli Twój mąż lubi dynię, zrób większą porcję, dorzuć ukochanemu pierś kurczaka, mocniej przypraw i smacznego :)





3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam... te słoiczki wyglądają świetnie :) Muszę takie kupić

    www.MartynaG.pl

    OdpowiedzUsuń